Blog
Ključni aspekti za razmatranje prilikom investiranja u nekretnine u Crnoj Gori

Kada razmatrate kupovinu nekretnine u Crnoj Gori, važno je da uzmete u obzir niz faktora koji mogu uticati na cijenu i kvalitet vašeg budućeg života:


  • Udaljenost od mora: Nekretnine u primorskim turističkim gradovima blizu aerodroma obično imaju više cijene u odnosu na druge gradove. Na primer, Budva, Tivat, Pržno i Sveti Stefan su poznati po visokim cijenama stanova. Nasuprot tome, na sjeveru Crne Gore, u gradovima kao što su Cetinje, Podgorica, Nikšić i Žabljak, cijene nekretnina su obično niže za oko 40%.


  • Turistička popularnost: Ako se grad smatra popularnim među turistima, imate mogućnost da kupite nekretninu i iznajmljujete je tokom ljetnjih mjeseci, jer će potražnja biti visoka tokom turističke sezone.


  • Primarna i sekundarna nekretnina: Nekretnine koje se prodaju direktno od građevinskih kompanija obično su moderne, sa dobrim unutrašnjim uređenjem, vodovodom, klimatizacijom i toplotnom izolacijom. To su obično opcije koje se ne nalaze u zgradama koje se prodaju kao sekundarne nekretnine. Prisutnost ovih karakteristika može biti od velikog značaja tokom hladnih jesenjih i zimskih meseci.


  • Infrastruktura: Važno je obratiti pažnju na dostupnost vrtića, škola, prodavnica, kozmetičkih salona, apoteka i klinika u blizini vaše nekretnine. U Crnoj Gori nema javnog gradskog prevoza, a parking mjesta su često ograničena u gradskim sredinama. Stoga, razmislite o potrebi za garažom ili parking mjestom.


  • Iznajmljivanje za privremeni boravak: Ako planirate iznajmljivanje nekretnine za privremeni boravak u Crnoj Gori, razmotrite sezonalne razlike u cijenama zakupa. Ljeti, cijene iznajmljivanja obično su više u poređenju sa jesenjim, zimskim i proljećnim periodima.



 15.05.2023.
 Kristina Remiković
Brz i efikasan put do boravišne dozvole u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, strani državljani mogu dobiti boravišnu dozvolu na osnovu različitih kriterijuma:


  • Zapošljavanje u registrovanoj crnogorskoj firmi: U ovom slučaju, boravišna dozvola se izdaje u skladu s periodom važećeg radnog ugovora i može se produžiti za naredne periode, prateći trajanje ugovora. Članovi porodice takođe mogu dobiti boravišnu dozvolu spajanjem sa glavnim aplikantom, pod uslovom da su u zakonskom braku i da posjeduju odgovarajuće dokumente.


  • Obrazovanje: Stranim studentima koji studiraju na crnogorskim univerzitetima izdaje se boravišna dozvola koja važi godinu dana i može se produžiti za svaku narednu akademsku godinu.


  • Pokretanje sopstvenog biznisa: U slučaju osnivanja kompanije, boravišna dozvola se izdaje za period od godinu dana i može se produžiti ukoliko kompanija ostane aktivna.


  • Kupovina nekretnine: Boravišna dozvola vezana za kupovinu nekretnine izdaje se na period od godinu dana, s mogućnošću produženja.


Sticanje crnogorskog državljanstva omogućeno je putem Crnogorskog državljanstva uz investiciju programa, koji je važio do 31. decembra 2021. godine. Priprema i prikupljanje potrebne dokumentacije obično traje oko mjesec dana.


Postoje dvije investicione opcije za dobijanje crnogorskog državljanstva: Opcija 1 sa ulaganjem od 350 000€ i Opcija 2 sa ulaganjem od 550 000€. Ovi iznosi uključuju ulaganje u nekretnine, besplatne doprinose, postupak provjere, i administrativne takse.

 30.05.2023.
 Kristina Remiković
Razlike između investiranja u primarnom i sekundarnom tržištu Crne Gore

Primanje i sekundarno tržište nekretnina u Crnoj Gori: Razmatranje prilikom kupovine


Kupovina nekretnina u Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama, podložna je različitim pravnim aspektima tokom transakcija. Na primarnom tržištu, obično se nekretnine kupuju direktno od investitora. Međutim, često se dešava da investitor nakon završetka izgradnje prenese vlasništvo na svoje filijale, a potom se transakcije obavljaju na sekundarnom tržištu, gde se vlasništvo prenosi s prvog na drugog vlasnika, iako je nekretnina nova.


Prednosti kupovine od investitora na primarnom tržištu u Crnoj Gori


Cijena: Kupovina u fazi izgradnje omogućava značajne uštede, jer su cijene obično niže u početnoj fazi prodaje. Cijene stanova na primarnom tržištu u Crnoj Gori variraju u zavisnosti od blizine mora: od 1200€/m2 do 1500€/m2 na primorju u gradovima kao što su Herceg Novi, Bar i Budva. U unutrašnjosti, na primer u Podgorici, prosečne cijene iznose od 1000/m2. Na sekundarnom tržištu u Crnoj Gori, cijene su više, sa prosjekom od 1500/m2 na obali i 1100/m2 u Podgorici.


Štednja vremena: Kupovina od investitora olakšava proces i štedi vreme jer ne zahtjeva provjeru finansijske istorije prodavca i uklanja potrebu za istraživanjem dugova i tereta na nekretnini.


Širok izbor: Kupovinom u fazi izgradnje možete izabrati površinu, sprat, parking, raspored i dekoraciju stana prema vašim željama.


Ušteda na popravkama: Stanovi u novoj zgradi često ne zahtevaju veće popravke i održavanje u prvim godinama nakon useljenja.


Infrastruktura: Novi stambeni kompleksi u Crnoj Gori obično uključuju supermarketima, apotekama i druge važne objekte unutar kompleksa.


Prednosti kupovine već izgrađenih nekretnina na sekundarnom tržištu


Razvijena infrastruktura: Sekundarne nekretnine često se nalaze u već razvijenim oblastima sa postojećom infrastrukturom.


Uštede na popravkama: Kupovina već nastanjenih stanova često podrazumeva da su popravke već izvršene, a neki stanovi čak dolaze sa nameštajem, omogućavajući vam brzo useljenje.


 15.07.2023.
 Kristina Remiković
Savjeti za pametan odabir nekretnine u Crnoj Gori - Kupovina i iznajmljivanje

Faktori koji utiču na cijene nekretnina u Crnoj Gori


Kupovina ili iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori zavisi od više ključnih faktora. Udaljenost od mora, razvijena infrastruktura, stanje nekretnine i tehnologija gradnje zgrade su svi elementi koji oblikuju ukupnu cenu.

U nastavku ćemo razmotriti svaki od ovih faktora kako biste mogli doneti profitabilne odluke o kupovini ili iznajmljivanju nekretnina za stalni ili privremeni boravak.


Procjena lokacije


Udaljenost od mora igra ključnu ulogu u određivanju cijene nekretnine. Nekretnine blizu obale i popularnih turističkih destinacija kao što su Budva, Kotor, Tivat, Sveti Stefan i Pržno obično imaju više cijene po kvadratnom metru u poređenju sa manje poznatim mestima. Ukoliko ste voljni da se odreknete pogleda na more, ali želite blizinu, možete ustedjeti do 10% na kupovini stana. Razmatranje ovih aspekata igra veliku ulogu u donošenju odluke.


Infrastruktura


Razvijenija infrastruktura obično rezultira većim troškovima nekretnina. Kupovina nekretnina u manjim gradovima sa oskudnijom infrastrukturom može biti isplativija opcija ako ste mobilni i spremni na kompromise. Ovo takođe pomaže da se izbjegnu izazovi kao što su ogranicen parking i gužve tokom turističke sezone. Cijena nekretnine sa razvijenom infrastrukturom će varirati u skladu sa dodatnim pogodnostima koje nudi, kao što su uređeno dvorište, igrališta i parking.


Stanje nekretnine


Pre nego što se odlučite za kupovinu, obavezno pregledajte prostorije, komunalne sisteme i stanje završnih radova. Ukoliko primjetite nedostatke, razmotrite mogućnosti za njihovo popravljanje, kao i uzroke koji su doveli do tih problema. Razgovarajte o ovim pitanjima tokom pregovora i pre nego što potpišete ugovor kako biste izbegli potencijalne probleme u budućnosti.


Tehnologija gradnje


Tehnologija gradnje zgrade takođe može uticati na cijenu nekretnine. Montažna monolitna konstrukcija ili paneli obično su budžetno prihvatljiviji. Ciglana gradnja, iako rijetko korišćena u Crnoj Gori, može značajno povećati cijenu. Razmotrite ovaj faktor prilikom odabira nekretnine.


Fasadni završetak


Tip fasadnog završetka takodje može uticati na cijenu nekretnine. Fasade obložene dekorativnom ciglom obično povećavaju vrijednost nekretnine.

 05.11.2023.
 Kristina Remiković
Relokacija firme i radne snage u Crnu Goru - Sve što trebate znati

Crna Gora – Idealno odredište za mala i srednja preduzeća u 2022. godini


U 2022. godini, Crna Gora privlači mala i srednja preduzeća zbog niskih poreskih stopa na dobit (samo 9%), standardne stope PDV-a od 19%, brze procedure otvaranja preduzeća i mogućnosti dobijanja boravišnih dozvola za zaposlene na osnovu zaposlenja


Proces poslovnog preseljenja u Crnu Goru


  1. Izbor organizaciono-pravnog oblika preduzeća i njegova registracija.
  2. Odabir kancelarijskog ili industrijskog prostora ili zemljišta.
  3. Zaključivanje ugovora o kupovini ili zakupu nekretnina.
  4. Legalizacija zaposlenih i njihovih porodica, kao i pronalaženje odgovarajućeg stambenog prostora za useljenje.


Kvadratnekretnine.me Vam pruža podršku tokom cijelog procesa selidbe. Nudimo širok spektar usluga vezanih za poslovnu imigraciju za kompanije i njihove zaposlene:


  • Registracija preduzeća u Crnoj Gori: Odabir pravnog oblika, upis u registar, poreski saveti i transfer sredstava. Pružamo informacije o specifičnostima poslovanja u Crnoj Gori.


  • Imigracione usluge: Dobijanje boravišnih dozvola za zaposlene, priprema potrebne dokumentacije, prevodi i overe.


  • Nekretnine: Pomažemo Vam da pronađete odgovarajući prostor za kancelarije, industrijske i skladišne prostore, kao i stambene jedinice za Vaše osoblje. Na našem sajtu možete pregledati ponude komercijalnih i stambenih nekretnina u različitim gradovima.


  • “Iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori online”: Za one koji razmišljaju o poslovnoj imigraciji, nudimo praktično online rezervisanje pregleda nekretnina i potpisivanje ugovora sa bilo kog mjesta na svijetu.


  • IT i telekomunikacije: Pružamo savjete o brzini interneta i izboru provajdera na različitim lokacijama u Crnoj Gori.


  • Bankarske usluge: Pomoćemo Vam da otvorite bankovne račune u bankama sa tajnošću i bez automatske razmjene poreskih informacija. Takođe pružamo savete o korporativnim bankarskim uslugama.


  • Pravne usluge: Pružamo pravnu podršku tokom svih faza preseljenja, uključujući registraciju preduzeća i dobijanje boravišnih dozvola.


  • Sudski prevodi: Naši ovlašteni sudski prevodioci će obaviti sve potrebne prevode dokumenata za legalizaciju preduzeća i zaposlenih.


  • Računovodstvo: Pružamo sveobuhvatne računovodstvene usluge, uključujući otvaranje poreskog rezidentstva i vođenje računovodstvenih i poreskih evidencija u skladu sa zakonom.


 25.10.2023.
 Kristina Remiković
Isplativost i izazovi coworking prostora u Crnoj Gori

Potraga za radnim prostorom u Crnoj Gori, bilo da se radi o privremenom ili stalnom poslu, može biti ključna za vaš uspjeh. Bez obzira da li ste računovođa, pravnik, menadžer, dizajner ili programer, upravljate postojećom firmom ili otvarate startap u Crnoj Gori, co-working prostori

predstavljaju odličnu opciju. Osim što vam pružaju radno mesto, nude i održavanje i razne usluge.


Pregledaćemo ponude radnih prostora za zakup za daljinsko rad na crnogorskom primorju i u glavnom gradu, istražiti prednosti i mane svakog od njih.


Budva


Ako želite da radite uz more i želite brzi pristup plaži za odmor ili večernju šetnju, Hubrela može biti idealno rešenje. Sadrži dobar internet, udaljen je samo 10 minuta od obale i ima odvojene prostorije za sastanke i relaksaciju. Mana je što je trenutno jedina opcija co-workinga u Budvi, pa može biti izazovno naći slobodno mjesto.


Tivat


Igranje je mjesto gde možete pronaći ne samo radni sto s pisačem i skenerima, već i prostor na otvorenom za relaksaciju. Tu su terase za sunčanje, sjenice, roštilji za opuštanje, kao i iznajmljivanje bicikala i kajaka. Brzi optički internet od 100 Mbps je dostupan. Ima posebne prostorije za sastanke, opuštanje i kompletno opremljenu kuhinju. Jedina mana može biti vrelina tokom letnjih dana.


Porto Montenegro


Porto Montenegro nije samo mjesto za luksuzne jahte i zabavu, već i dom inovativnom co-working prostoru u okviru Inovacionog centra. Mada na sajtu obećava otvorenu terasu i ostale pogodnosti, u stvarnosti neke stvari možda neće biti dostupne. Radno vrijeme co-working prostora može biti nejasno i često je zatvoren. Prednost je blizina drugih dobrih kafića i restorana.


Kotor


Ako volite mačke i ne možete zamisliti svoj radni dan bez njih, Kovork i Balkanoffice su opcije u Kotoru. Kovorking se nalazi u istorijskoj zgradi i nudi moderni minimalistički dizajn, brzi Wi-Fi i predivan pogled. Mana je što možda nije moguće vidjeti slike radnog prostora na njihovoj web stranici.


Herceg Novi


Kolektiv Novi je najprostraniji i najsvetliji co-working prostor u Crnoj Gori. Osim što nudi moderne i udobne stolove za rad, posjeduje i veliku salu za sastanke. Često organizuju događaje, izložbe i praznike, što je odlična prilika za povezivanje sa sličnim osobama. Postoji i Impact Co-working u Herceg Novom, koji je otvoren 24/7 i pruža usluge recepcije i ormarice za stvari.


Podgorica


Iako je glavni poslovni centar Crne Gore, izbor co-working prostora u Podgorici je sličan ostalim gradovima. Mtel Digitalna Fabrika je opcija koja može biti privlačna. Iako nemaju web stranicu, dostupne su recenzije na Google Maps.

Još jedna opcija u Podgorici je tajanstveni brodogradilišni co-working, za koji se teško mogu pronaći informacije osim kontakata.

Ako želite ozbiljno da radite u Podgorici, Vork Hub i Nest mogu biti savršeni izbori. Na njihovim web stranicama možete pronaći sve potrebne informacije o radnom vremenu, uslugama i cijenama.

Cijene se uglavnom kreću od 10 evra dnevno, sa mogućnošću zakupa ličnog radnog stola. Besplatna kafa, čaj i voda obično su uključeni u cijenu.

 15.10.2023.
 Kristina Remiković
Benefiti rada na daljinu i života u Crnoj Gori

Prednosti rada na daljinu i života u Crnoj Gori


Ako ste zaposleni na daljinu i samo vam je potreban pristup internetu, ali još uvek niste odlučili gde biste želeli da se preselite, pročitajte iskustva naših prijatelja koji su već izabrali Crnu Goru kao svoju destinaciju i razgovarajte o brojnim prednostima koje ova zemlja pruža u poređenju sa drugim opcijama.


Blaga klima


Jedna od najznačajnijih prednosti je umjerena klima Crne Gore. U poređenju sa tropskim i pustinjskim zemljama, ovde možete efikasno raditi gotovo tokom cijele godine, osim u ljetnjim mesecima od juna do avgusta. Čak i tada, klima uređaji su efikasni u hlađenju prostora. Maksimalne letnje temperature vazduha dostižu 40 stepeni Celzijusa, dok je temperatura mora oko 20 stepeni. Zimi ima više padavina, ali ukoliko volite zimske aktivnosti, možete otići na sjever zemlje i uživati u skijanju. Važno je napomenuti da mnoge kuće imaju podno grejanje i grejalice, iako centralno grejanje nije rasprostranjeno.


Visok nivo bezbjednosti


Crna Gora je poznata po svojoj visokoj bezbjednosti, sa širokom upotrebom video nadzora i prisustvom policije koja je uvijek na oprezu.


Brza i jednostavna procedura dobijanja boravišne dozvole


Da biste postali rezident, otvarate sopstveni preduzetnički ili društveni preduzeće, bez potrebe za čestim putovanjima u inostranstvo radi pečatiranja pasoša pri prelasku granice. Troškovi otvaranja firme brzo se isplate ako se uporedi sa troškovima putovanja. U 2022. godini postoji privremena obustava programa za dobijanje državljanstva putem investicija.


Dostupnost radnih prostora i dobar internet


Crna Gora nudi razne mogućnosti za iznajmljivanje radnih prostora, sa cijenama počevši od 10 evra dnevno. Ove cijene obično uključuju upotrebu neophodne opreme, vode, čaja, kafe i brzog interneta. Brzina internet provajdera varira u zavisnosti od sezone i lokacije, sa boljim uslovima bliže glavnom gradu, Podgorici. Ponekad na primorju tokom ljetnjih mjeseci postoji zagušenje, uglavnom u večernjim časovima kada se turisti vraćaju u svoje apartmane sa izleta. Operateri nude različite tarife, kao što su 50 GB za 11 evra, 600 GB za 20 evra, 800 GB za 30 evra i mobilni internet od 5 evra za 2 GB.


Povoljni najam


Mnoge opcije za dugoročni najam stanova dostupne su na našem sajtu u popularnim gradovima na primorju, kao što su Budva, Herceg Novi, Bar i Podgorica. Cijene su konkurentne, a lako možete rezervisati termine za razgledanje.


Druželjubiva zajednica


Crna Gora nudi brojne online zajednice i grupe na platformama kao što su Facebook i Telegram, gdje možete upoznati ljude sa sličnim interesovanjima, dobiti savjete ili pomoć u vezi sa svakodnevnim potrebama kao što su pronalaženje ljekara i drugih usluga neophodnih za život i rad.


Laka posjeta susjednim zemljama bez viza


Crna Gora se nalazi u neposrednoj blizini zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Albanija, za koje vam nisu potrebne vize. Takođe, možete dobiti vizu za Hrvatsku za svega nekoliko dana, po cijeni od 35 evra u 2022. godini. Autobuske karte za Bosnu i Hercegovinu su povoljne i koštaju samo 24 evra povratno po osobi. Putovanje je udobno i bezbedno, sa dobrim putevima i kvalitetnim autobusima.


Ekološki prihvatljiva sredina i kvalitet hrane


Crna Gora je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i kvalitetu hrane. Restorani u glavnom gradu nude najbolje specijalitete, ali čak i na obali možete pronaći raznoljne mediteranske i eksotične kuhinje. Lokalna crnogorska kuhinja često pruža pristupačnije opcije u poređenju sa japanskim, kineskim i italijanskim restoranima. Dostava hrane iz restorana i kafića je široko rasprostranjena u svim gradovima.


Impresivan pejzaž


Crna Gora nudi impresivan pogled sa prozora kuća i automobila. Ako cijenite estetiku i želite uživati u panoramskim pogledima na more ili planine sa balkona ili tokom vožnje automobilom, ova zemlja nudi brojne ponude za iznajmljivanje kuća i apartmana sa prelepim pogledima.


Aktivan odmor tokom cijele godine


Crna Gora pruža različite mogućnosti za aktivne odmore, kako ljeti, tako i zimi. Ne morate trošiti mnogo novca na odmor, jer možete uživati sa cijelom porodicom istražujući prirodne ljepote planinskih jezera, četinarskih rezervata ili razgledajući kulturne znamenitosti. Aktivnosti poput kajaka, SUP-a, vodenih sportova, planinarenja i istraživanja kanjona pružaju raznovrsne mogućnosti za rekreaciju. Ovde ćete pronaći bogat izbor za aktivan i povoljan odmor tokom cijele godine.

 01.08.2023.
 Kristina Remiković
Brza i jednostavna legalizacija u Crnoj Gori

Osigurajte svoju boravišnu dozvolu u Crnoj Gori uz pratnju našeg stručnjaka za migracije, kako biste omogućili sebi i svojim najbližima bezbrižan prelazak. Do kraja 2022. godine, važi specijalna promocija pod nazivom "Dobijate boravišnu dozvolu kao poklon prilikom kupovine nekretnine."

Ovo su glavne prednosti saradnje sa našim stručnjacima:


Brza i efikasna boravišna dozvola


Našim programima možete dobiti boravišnu dozvolu u Crnoj Gori u svega 1 mjesec.


Besplatne konsultacije


Konsultacije sa našim stručnjacima dostupne su online, omogućavajući vam da udobno iz svog doma dobijete sve potrebne informacije.


Stručna pratnja


Tokom čitavog procesa, radimo sa najboljim specijalistima koji će vas podržavati i voditi kroz program.

Upoznajte se s raznim programima i njihovim troškovima u našoj kompaniji. Cijene usluga zavise od faktora kao što su vaše državljanstvo i vrsta dokumenata koje će vam naši advokati, računovođe i prevodioci pomoći da prikupite.


Programi za dobijanje boravišne dozvole u Crnoj Gori uključuju:


Boravišna dozvola na osnovu zaposlenja


Pružamo podršku za zakonito zapošljavanje u domaćim firmama, uključujući prikupljanje svih potrebnih dokumenata i prevod (počevši od 250 €).


Boravišna dozvola na osnovu otvorenja preduzeća


Najbrži i najlakši način da dobijete boravišnu dozvolu u Crnoj Gori, uz proces registracije koji traje do 7 dana (počevši od 350 €).


Boravišna dozvola na osnovu kupovine nepokretnosti


Kupovinom nekretnine u Crnoj Gori i prikupljanjem potrebne dokumentacije, možete dobiti boravišnu dozvolu u roku od 30 dana (počevši od 230 €).


Boravišna dozvola na osnovu spajanja porodice


Ako želite da vaša porodica pređe u Crnu Goru, pomoći ćemo vam da brzo sastavite paket dokumenata za sve članove porodice (počevši od 150 €).



Takođe, nudimo dodatne usluge kao što su:


Otvaranje bankovnog računa


Pružamo podršku pri otvaranju bankovnih računa za pravna i fizička lica (počevši od 300 €).


Pravni prevod dokumenata


Obezbjeđujemo pravne prevode dokumenata različitih kompleksnosti, kao što su ugovori i sertifikati (počevši od 20 €).

Ugovor o zakupu


Pomažemo vam da zvanično sastavite i ovjerite ugovore o zakupu za boravišnu dozvolu ili selidbu u Crnu Goru.


Kompanijska podrška


Naša kompanija pruža sveobuhvatnu računovodstvenu i pravnu podršku za vaše poslovanje u Crnoj Gori (počevši od 50 € mjesečno).

 15.06.2023.
 Kristina Remiković
  • 1-12 od 20
  • 1
  • 2