Brz i efikasan put do boravišne dozvole u Crnoj Gori

 30.05.2023.

U Crnoj Gori, strani državljani mogu dobiti boravišnu dozvolu na osnovu različitih kriterijuma:


  • Zapošljavanje u registrovanoj crnogorskoj firmi: U ovom slučaju, boravišna dozvola se izdaje u skladu s periodom važećeg radnog ugovora i može se produžiti za naredne periode, prateći trajanje ugovora. Članovi porodice takođe mogu dobiti boravišnu dozvolu spajanjem sa glavnim aplikantom, pod uslovom da su u zakonskom braku i da posjeduju odgovarajuće dokumente.


  • Obrazovanje: Stranim studentima koji studiraju na crnogorskim univerzitetima izdaje se boravišna dozvola koja važi godinu dana i može se produžiti za svaku narednu akademsku godinu.


  • Pokretanje sopstvenog biznisa: U slučaju osnivanja kompanije, boravišna dozvola se izdaje za period od godinu dana i može se produžiti ukoliko kompanija ostane aktivna.


  • Kupovina nekretnine: Boravišna dozvola vezana za kupovinu nekretnine izdaje se na period od godinu dana, s mogućnošću produženja.


Sticanje crnogorskog državljanstva omogućeno je putem Crnogorskog državljanstva uz investiciju programa, koji je važio do 31. decembra 2021. godine. Priprema i prikupljanje potrebne dokumentacije obično traje oko mjesec dana.


Postoje dvije investicione opcije za dobijanje crnogorskog državljanstva: Opcija 1 sa ulaganjem od 350 000€ i Opcija 2 sa ulaganjem od 550 000€. Ovi iznosi uključuju ulaganje u nekretnine, besplatne doprinose, postupak provjere, i administrativne takse.

 Kristina Remiković

Posljednje nekretnine