Optimalno oporezivanje prilikom investiranja u imovinu u Crnoj Gori

 01.06.2023.

Crna Gora se ističe po svojim konkurentnim porezima u poređenju sa zemljama Zapadne Evrope. Na primjer, porez na nepokretnosti na sekundarnom tržištu iznosi samo 3% katastarske vrednosti objekta.


Ako se odlučite za kupovinu nekretnine na primarnom tržištu, obradovaćete se činjenici da nema poreza na promet nekretnina, čime se značajno pojednostavljuje postupak kupovine.


Godišnji porez koji strani državljani plaćaju u Crnoj Gori, poznat kao "Porez na imovinu", iznosi 0,6% katastarske vrednosti objekta, bez obzira na to da li je nekretnina kupljena na primarnom ili sekundarnom tržištu.


Kako se Crna Gora priprema za svoje članstvo u Evropskoj uniji do 2025. godine, menjaju se i zakoni, uključujući one koji se odnose na poreze. Trenutno se razmatra uvođenje dodatnog poreza za vlasnike nekretnina koji ne mogu dokazati poreklo svojih prihoda. U slučaju prodaje nelegalnih nekretnina, prodavac će biti podložan dodatnim poreskim obavezama, čija tačna visina još uvek nije određena i trenutno se razmatra u vladi.

 Kristina Remiković

Posljednje nekretnine