Savjeti za pametan odabir nekretnine u Crnoj Gori - Kupovina i iznajmljivanje

 05.11.2023.

Faktori koji utiču na cijene nekretnina u Crnoj Gori


Kupovina ili iznajmljivanje nekretnina u Crnoj Gori zavisi od više ključnih faktora. Udaljenost od mora, razvijena infrastruktura, stanje nekretnine i tehnologija gradnje zgrade su svi elementi koji oblikuju ukupnu cenu.

U nastavku ćemo razmotriti svaki od ovih faktora kako biste mogli doneti profitabilne odluke o kupovini ili iznajmljivanju nekretnina za stalni ili privremeni boravak.


Procjena lokacije


Udaljenost od mora igra ključnu ulogu u određivanju cijene nekretnine. Nekretnine blizu obale i popularnih turističkih destinacija kao što su Budva, Kotor, Tivat, Sveti Stefan i Pržno obično imaju više cijene po kvadratnom metru u poređenju sa manje poznatim mestima. Ukoliko ste voljni da se odreknete pogleda na more, ali želite blizinu, možete ustedjeti do 10% na kupovini stana. Razmatranje ovih aspekata igra veliku ulogu u donošenju odluke.


Infrastruktura


Razvijenija infrastruktura obično rezultira većim troškovima nekretnina. Kupovina nekretnina u manjim gradovima sa oskudnijom infrastrukturom može biti isplativija opcija ako ste mobilni i spremni na kompromise. Ovo takođe pomaže da se izbjegnu izazovi kao što su ogranicen parking i gužve tokom turističke sezone. Cijena nekretnine sa razvijenom infrastrukturom će varirati u skladu sa dodatnim pogodnostima koje nudi, kao što su uređeno dvorište, igrališta i parking.


Stanje nekretnine


Pre nego što se odlučite za kupovinu, obavezno pregledajte prostorije, komunalne sisteme i stanje završnih radova. Ukoliko primjetite nedostatke, razmotrite mogućnosti za njihovo popravljanje, kao i uzroke koji su doveli do tih problema. Razgovarajte o ovim pitanjima tokom pregovora i pre nego što potpišete ugovor kako biste izbegli potencijalne probleme u budućnosti.


Tehnologija gradnje


Tehnologija gradnje zgrade takođe može uticati na cijenu nekretnine. Montažna monolitna konstrukcija ili paneli obično su budžetno prihvatljiviji. Ciglana gradnja, iako rijetko korišćena u Crnoj Gori, može značajno povećati cijenu. Razmotrite ovaj faktor prilikom odabira nekretnine.


Fasadni završetak


Tip fasadnog završetka takodje može uticati na cijenu nekretnine. Fasade obložene dekorativnom ciglom obično povećavaju vrijednost nekretnine.

 Kristina Remiković

Posljednje nekretnine