069 054 322

069 054 323

“Vodeći Svjetski Trendovi u Stilovima Uređenja Nekretnina

  • 11 mjeseci ranije
  • 0
viber image 2023 08 11 13 34 30 983

  Uređenje nekretnina je umjetnost koja kombinuje estetiku, funkcionalnost i lični stil kako bi se stvorio savršeni dom ili radni prostor. U svijetu, stilovi uređenja stalno evoluiraju, oblikujući se pod uticajem kulture, mode i tehnološkog napretka, i to je ključni faktor u stvaranju ugodnog i atraktivnog prostora. Bez obzira da li je riječ o stanovima, kućama ili poslovnim prostorima, stilovi uređenja igraju značajnu ulogu u oblikovanju ambijenta koji odražava osobine vlasnika, pružajući istovremeno utisak savremenosti i estetske vrijednosti. U poslednjim godinama, nekoliko stilova se posebno ističu kao vodeći u svijetu, kada je u pitanju uređenje nekretnina.

 U ovom blogu, istražićemo one koji su trenutno popularni:

 

  • Minimalistički stil: 

     Minimalizam je postao globalni trend, inspirisan japanskim i skandinavskim dizajnom, I predstavlja savremeni stil uređenja, fokusiran na jednostavnost, čiste linije i minimalnu upotrebu ukrasnih elemenata i detalja. Ovaj stil naglašava funkcionalnost prostora, a paleta boja obično je neutralna sa naglaskom na bijelu, sivu i crnu.

      Minimalistički prostori imaju malo namještaja, a onaj koji postoji često je jednostavnih oblika i praktičan je, a prostor je dobro organizovan kako bi se uspješno postigla prostranost.

 

  • Skandinavski stil: 

     Skandinavski stil uređenja naglašava funkcionalnost i jednostavnost, i poznat je po svojoj svijetloj atmosferi, prirodnim materijalima i funkcionalnosti. Inspirisan nordijskom kulturom, ovaj stil koristi pastelne boje poput svijetloplave i nježno roze, do bijele i sive, uz dodatak prirodnog drveta ili kože radi postizanja ugodnog ambijenta.

     Možemo reći da se ovaj stil na neki način prepliće sa minimalističkim kada je u pitanju namještaj, jer se najveći akcenat stavlja na jednostavnost i funkcionalnost. Dizajniranje samog prostora podrazumijeva obilje prirodnog svijetla i jednostavnih oblika.

 

  • Industrijski stil: 

     Industrijski stil uređenja inspirisan je industrijskim okruženjem i obično ga karakteriše kombinacija grubih i sirovih elemenata sa modernim dodacima. Ovaj stil koristi izložene cigle, beton, metal i drvo kako bi stvorio urbani izgled, a boje su obično tamne, poput crne, smeđe i sive, dok se namještaj često izrađuje od recikliranih materijala. Još neki tipični elementi ovog stila jesu čelične konstrukcije, vintage industrijsko osvetljenje, drvene palete i vintage nameštaj. 

     Industrijski stil često kombinuje toplinu i rustikalnost sa modernim i urbanim elementima.

 

  • Art deco:

      Art deco stil uređenja ima korijene još iz 1920. i 1930.godina i karakteriše ga obilje luksuza, glamura i geometrijskih uzoraka. Ovaj stil obuhvata bogate boje poput zlatne, crne, tamnoplave i smaragdno zelene. Art deco stil uređenja ima snažan karakter i naglašava ekstravaganciju i razigranost. Osim bogatih boja, geometrijskih oblika i materijala, često se koriste i motivi inspirisani egipatskom, afričkom i drugim kulturama širom svijeta, što doprinosi egzotičnom izgledu prostora. 

     Sve te elemente art deco stil sjajno spaja u skladnu cjelinu koja oduševljava svojom autentičnošću i unikatnošću, čineći prostor privlačnim i nezaboravnim.

 

  • Ekološki stil:

     Ekološki stil uređenja sve je popularniji jer naglašava održivost i upotrebu prirodnih materijala. Ovaj stil koristi drvo, kamen, reciklirane materijale i biljke kako bi stvorio uravnoteženi i ekološki prihvatljiv prostor, a njegova paleta boja je često inspirisana prirodom, uz naglasak na zemljane tonove i umirujuće nijanse zelene.

 

  • Rustikalni stil: 

     Rustikalni stil uređenja naglašava autentičnost i toplinu, koristeći prirodne materijale. Drvo je najdominantniji materijal u rustikalnom stilu, bilo da se radi o podovima, zidovima, gredama ili namještaju. Osim drveta, i kamen i cigle se često koriste za stvaranje autentičnog izgleda. Govoreći o bojama, to su uglavnom tople i prirodne nijanse. Ovo uključuje različite tonove smeđe, zemljane boje, bež i nijanse zelene. Takve boje stvaraju prijatnu i umirujuću atmosferu koja podstiče osećaj bliskosti sa prirodom.

     Teksture su takođe važan element u rustikalnom stilu. Naglašene teksture na drvenim površinama, kao i na namještaju i tkaninama, doprinose autentičnosti i dodaju šarm prostoru.

 

     Uređenje nekretnina postaje sve individualnije i raznovrsnije, a moderni stilovi neprestano se razvijaju. Svaki od navedenih stilova pruža jedinstveni doživljaj prostora i omogućava vlasnicima da se izraze na različite načine. Od minimalizma do raskoši, od industrijske sirovosti do skandinavske topline, svaki od njih ima svoj jedinstveni karakter i privlačnost te će razlikovati u zavisnosti od ličnih preferenci i potreba. Važno je zapamtiti da uređenje prostora može biti kreativan izraz individualnosti, i način stvaranja okoline koja odražava karakter vlasnika.

     Bez obzira na stil koji odaberete, ključno je pažljivo planiranje i osjećaj za estetiku kako bi se postigao harmoničan i privlačan prostor koji će zadovoljiti vaše želje I potrebe, i uljepšati vašu svakodnevicu.

Priključivanje raspravi

Compare listings

usporedi