069 054 322

069 054 323

Prednosti Kupovine Stana u Novogradnji: 6 Razloga zašto je to Bolja Opcija

  • 2 godine ranije
  • 0
6 razloga zasto je bolje kupiti stan u novogradnji

Kupovina stana je velika životna odluka na koju utiče mnogo faktora. Od lokacije, finansija, kvadrature, do blizine škola prodavnica i vrtića, izbor stana u kome vidimo sebe i svoju porodicu uvek traži vreme i racionalno odlučivanje spram potreba koje imamo i onoga čime trenutno raspolažemo.

Jedna od najvećih dilema kupaca stanova je da li kupiti stan u novogradnji ili se opredeliti za kupovinu stana u starijoj zgradi. Pored ličnog ukusa, uvek će postojati razlozi za i protiv zašto se neko odlučio baš za kupovinu stana u novoj ili staroj zgradi. Ovaj put, odlučili smo da izdvojimo 6 razloga zašto je bolje kupiti stan u novogradnji.

1. Kupovina bez ulaganja

Novi stambeni objekti se grade sa novim materijalima i uz savremene građevinske prakse. Pored toga što ih to čini energetski efikasnim, nove zgrade imaju savremene sisteme grejanja i hlađenja prostora, što automatski snižava troškove za utrošenu energiju. Nova ulaganja, sem opremanja stana i održavanje zgrade, nisu potrebna nekoliko godina, a nije retkost da investitori daju garanciju za zgradu i da se ugovorom obavežu da je održavaju u određenom vremenskom periodu.

2. Povraćaj PDV-a

Jedna od najvećih prednosti kupovine stana u novogradnji je pravo na povraćaj PDV-a, koji ostvarujete ako je stan u novogradnji prva nekretnina koju kupujete, odnosno nemate nikakvu nepokretnost na svoje ime. Iznos povraćaja PDV-a (10%) je nekoliko puta veći iznosa koji dobijete ako ste oslobođeni od poreza na prenos apsolutnih prava (2.5%), što je moguće ako je prvi stan koji kupujete stan u starogradnji. Ova stavka je posebno važna za kupce stanova jer taj novac posle mogu da iskoriste za opremanje stana ili u dogovoru sa investitorom za deo učešća.

3. Dobra infrastruktura i parking

Novi stanovi se grade da odgovore na sve zahteve današnjeg stila života, dok se akcenat stavlja na udobnu funkcionalnost. Svaki kvadrat stambenog prostora je u potpunosti iskorišćen, što uglavnom znači da veći stanovi obavezno imaju više od jednog mokrog čvora, a terase su često veoma prostrane. Zgrada u novogradnji je nezamisliva bez garaže ili parkinga za stanare, što rešava veliki problem savremenih urbanih sredina.

4. Ušteda ako kupite na vreme

Cena novogradnje se formira u skladu sa lokacijom i opremljenošću zgrade. Građevinskim investitorima je u interesu da se nova zgrada proda, pa su spremni na pregovore u vezi sa cenom, koja raste kako gradnja objekta napreduje, kao i na ustupke i “specijalne želje” kupaca u vezi sa različitim funkcionalnim karakteristikama budućeg stana.

5. Povoljni stambeni krediti

Ako ste spremni da podignete stambeni kredit za kupovinu stana, dobro je znati da su krediti za kupovinu stana nikad povoljniji i sa niskim kamatnim stopama, a banke se međusobno takmiče u davanju što je moguće boljih uslova, što povoljno utiče na sve učesnike na tržištu nekretnina. Popularno je i projektno finansiranje koje kupcima garantuje sigurnost i lakše dobijanje još povoljnijeg stambenog kredita.

6. Novogradnja kao investicija

Mnogi kupuju novogradnju kao investiciju u kvalitet života svoje porodice ili kao ulaganje koje će im doneti dobit u budućnosti. Ulaganje u nekretnine je uvek dobra ideja, pogotovo ako se nekretnina nalazi na dobroj lokaciji i dobrog je kvaliteta gradnje.

Priključivanje raspravi

Compare listings

usporedi